Bu Blogda Ara

1 Temmuz 2014 Salı

Kozmetik Ürünlerinin İçerisindeki Zararlı Kimyasallar Nelerdir?

Merhabalar! :)
bugün sizlerle çok önemli bir konu hakkında bilgi paylaşımı yapmak istiyorum..
bilindiği üzere birçok kozmetik ve bakım ürünleri kullanıyoruz..bu ara bir araştırma peşine düştüm ve parabenli ve parabensiz ürünleri araştırmaya koyuldum bu araştırmam halen devam ederken düşündüm ki zararlı olan sadece paraben midir yani  firmalar şu aralar bu kadar parabene takılmışken parabene alternatif başka bir ürün koyamazlar mı..?  ve bizlerde bilmeden aslında parabensiz diye zararlı olan başka bir ürün kullanmış olamazmıyız.. bütün bunlardan yola çıkarak zararlı kimyasal maddeleri araştırdım.. ve paylaşmak istedim böylece kullandığımız ürünlerin içeriklerine daha yakından görebilme işlevlerini öğrenip buna göre ürünlerden sakınabilme olanağı bulabiliriz..

Peki Nedir Bu Zararlı Kimyasallar :

Paraben: Methyl, ethyl, propyl, butyl, isobutyl, benzil paraben olmak üzere altı çeşidi var. Birçok ıslak mendilde en az bir tanesi mevcut. Petrolden elde edilen koruyucu katkı maddeleri. Bazı, Avrupa ülkeleri kullanımını yasakladı. AB, parabenlerin kullanımını sınırlandırdı. Bir araştırmada incelenen 20 göğüs tümörünün 18'inde paraben bulundu.


Propylene glycol: Petrol türevi bir madde. Cilt tahrişine, alerjiye, merkezi sinir sisteminde tahribata ve bazı organlarda hasara sebep olabiliyor.

Phenoxyethanol: Deri tahrişine, böbrek ve karaciğer hasarına sebep olabilen koruyucu madde.
Peg-40 hydrogenated castor oil: Hidrojene edilmiş hintyağı. Hidrojene yağlar, kanser ve kalp damar hastalıklarına neden olan trans yağ asitleri içerir.

2-bromo-2 nitropropame-1, 3 diol: Zehirlidir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Methylisothiazolinone: Cilt ile teması sakıncalı bulunan yanıklara sebep olabilecek bir maddedir.

Sodyum Hidroksit : Cilt yanmalarına sebep olur ve kişiyi diğer kimyasallara karşı hassaslaştırır. Yutulursa öldürücüdür. Fırın, kanal ve boruların, tıkanmış lavaboların temizliğinde kullanılır.

Formaldehit: Kanserojendir. Bebek ürünlerinde kullanımı kesinlikle yanlıştır, fakat çok ucuz bir koruyucu olduğundan merdivenaltı üretimlerde kullanıyor. Teneffüs edilmesi, yutulması ve deri ile teması halinde zehirlidir.

Triclosan: Laboratuvar hayvanlarında karaciğer hasarına neden oldu.

Carbomer: Solunması halinde zehirlidir. Temasta sabun ile yıkanması gerekir.

Sodium benzoate: Uzun vadede üreme sistemi, karaciğer ve merkezi sinir sistemine zarar verir.

Paraffinum liquidum: Cildin gözeneklerini tıkayıp akneye sebep olur.

Benzl alcohol: Cildi tahriş eden, karaciğer ve sinir sistemine hasar verebilen katkı maddesidir.

Benzyl benzoate: Yutulduğu takdirde toksik (zehirli) etki yapar. Göz ve cildi tahriş edicidir.

Fragrance / parfüm: Bir koku 200 veya daha fazla kimyasal madde içerir. Merkezi sinir sistemi hasarı, alerji ve egzamaya neden olabilmektedir.

3-lodo-2 propynyl butyl carbonate: Ciltte tahrişe sebep olur.

Cetrimonium chloride: Cilt tahrişine ve sinir sisteminde tahribata neden olur.

Polyquaternium 7: Solumaktan kaçınılmalı. Temas ettiği yer bol sabunlu suyla yıkanmalıdır.

Coumarin: Aşırı maruz kalma durumu ölüme neden olabilir.

Mineral Oil : Cildin gözeneklerini tıkayan ve cilde plastik görüntüsü veren bir petrol türevidir. Akne ve diğer bozuklukları destekleyen toksitlerin cilt tarafından elimine edilmesini engeller. Cilt fonksiyonunun ve hücre gelişiminin hızını düşürür. Pek çok üründe kullanılır. (bebek yağları %100 mineral yağı) herhangi bir mineral yağ türevi, PAH (Polycyclic Aromatic Hydrcarbons) un neden olduğu kanserle karşı karşıya getirebilir.Üreticiler petrolatium kullanırlar çünkü inanılmayacak kadar ucuzdur(!).

bu madddeleri elimden geldiğince araştırmaya devam edicem..
yakında yazımın ikinci bölümünü yayınlayacağım ..
umarım faydalı olmuştur...

Sevgiler.. ;)




Silikon - Gözenekleri tıkar bebeğin cildinin toksinleri atmasını engeller, şampuanlarda ve kremlerde kullanılır, saçta ve ciltte sahte ve geçici bir parlaklık sağlar. Yetişkinlerde saç kökünün zaman içinde incelerek yok olmasına neden olur.

Kaynak: Organik Kozmetikler ve Bebek Bakım Ürünleri | izafet.net
Copyright ©izafet.n





2 yorum:

  1. Çok faydalı bir yazı olmuş.Bende araştırmayı düşünüyordum tam denk geldi emeğine sağlık :) hiç içime sinmezdi bilinmeyen her tür madde yüzümüzde vücudumuzda. Son bir senedir olabildiğince doğal ürünler kullanmaya çalışıyorum herşeyden önce sağlık..

    YanıtlaSil
  2. aynen öyle canım en önemlisi sağlık..elimden geldiğince araştırıp paylaşmaya çalışıyorum faydalı olabilmişsem ne mutlu..sevgiler.. :)

    YanıtlaSil